Det skal du vide om udlejning af sommerhus og skat
Det kan være ganske fordelagtigt for dig og familien at leje jeres sommerhus ud i de perioder, hvor I ikke selv benytter det. På den måde er jeres lille perle i sikre hænder, flere glade feriegæster for glæde af det, mens I vil opleve, hvordan I får mere luft i økonomien og måske endda bruge dele af omsætningen på at rejse ud og opleve verden.
Der er dog nogle regler for beskatningen for udleje af sommerhus, som du må kende til. Det er nemlig sådan, at du skal betale skat af dele af din lejeindtægt, når du udlejer et sommerhus i Danmark eller en feriebolig i udlandet. Oftest sker det ved fast bundfradrag, mens du dog også kan vælge selv at indberette skat med et regnskabsmæssigt fradrag.
Læs med herunder, hvor vi gennemgår alt, du behøver at vide.
Fradrag ved udlejning af sommerhus
Du er berettiget til et særligt bundfradrag, når du lejer dit sommerhus ud gennem os. Det betyder, at du - i 2022 - først er forpligtet til at betale skat af din lejeindtægt efter 43.200 kr.
Foruden bundfradraget gælder også et skattefradrag på 40%, som bevirker, du reelt kun betaler skat af 60 % af din årlige lejeindtægt - efter de 43.200 kr. vel at mærke.
Hvis du selv vælger at stå for udlejningen af dit sommerhus, så er bundfradraget for privat udlejning kun på 11.700 kr.
Lad os skitsere indberetningsmetoden for dig her
Eksemplet her illustrerer din beskatning af lejeindtægt ved sommerhusudlejning efter 40 %-reglen ved en årlig lejeindtægt på 70.000 kroner.
Vi gør opmærksom på, at bundfradraget her er gældende for 2021.
Fradrag ved udlejning af sommerhus i udlandet
Fordi indberetningspligten ligger hos os i NOVASOL, gør de samme regler for det faste bundfradrag sig også gældende, hvis du ønsker at udleje et sommerhus i udlandet. Igen har du ret til et bundfradrag på 43.200 kr. samt et skattefrit fradrag på 40%, således at du kun betaler skat på 60% af din efterfølgende indtægt på udleje uden for landets grænser.
Du skal betale ejendomsværdiskat af dit sommerhus i udlandet her i Danmark, men du bliver derimod ikke beskattet i det land, hvor ferieboligen ligger.
Værd at vide om regnskabsmæssigt fradrag
Du kan også vælge at betale skat af din indtjening på udleje med et regnskabsmæssigt fradrag. Her betaler du skat af indtægten fraregnet dine udgifter i forbindelse med udleje, hvorfor du altså foretager en regnskabsmæssig opgørelse. Det betyder, at du anfører den beregnede indtægt i rubrik 37 på årsopgørelsen.
Denne metode kræver en del mere arbejde, og du er selv ansvarlig for at indberette dit skattepligtige indtægt til Skattestyrelsen. Samtidig skal du huske på, at du ikke kan skifte til metoden med bundfradraget på 43.200 kr. og fradraget på 40%, når først du har valgt denne tilgang.
Derfor skal du udleje dit sommerhus gennem et bureau
Vi giver dig 2 gode grunde lige her
- Vi sikrer dig, at alle beregninger er som de skal være og indberetter din skattepligtige indtægt til Skattestyrelsen. Du vil modtage et årsbrev fra os hvert år i januar måned, hvoraf dit resultatet for sidste års udlejning fremgår. Det eneste du skal gøre er at angive indtægten i rubrik 37, der omhandler udleje af bolig, på din årsopgørelse.
- Vi sikrer dig det fordelagtige bundfradrag på 43.200 kr. samt et yderligere skattefrit fradrag på 40% per sommerhus i 2022 i Danmark eller feriebolig i udlandet. Det giver dig mulighed for en stor skattefri lejeindtægt i de perioder, hvor du ikke selv bruger sommerhuset. De fordelagtige fradrag, vi sikrer dig som bureau, overstiger også det fradrag på 11.700 kr., du er berettiget til, hvis du vælger at udleje dit sommerhus privat.
Ofte stillede spørgsmål omkring udlejning af sommerhus og Skattestyrelsen
Hvornår og hvordan foregår indberetningen til Skattestyrelsen? Hvor angiver du din skattepligtige indtægt på årsopgørelsen, og hvilke regler gælder, hvis I er flere om at eje sommerhuset?
Alt dette og mere til får du svar på herunder. Vi har nemlig samlet de oftest stillede spørgsmål angående udlejning af sommerhus og Skat. Finder du ikke det, du søger? Så tag endelig fat i os, så hjælper vi dig.
Tryk på “+” for at se spørgsmål og svar.
NOVASOL indberetter den skattepligtige indtægt for sidste sæson senest den 20. januar hvert år.
Den 20. januar 2021 blev der således indberettet for sæson 2020.
NOVASOL indberetter via ejendomsnummeret på den enkelte bolig. Ejendomsnummeret fremgår af BBR-meddelelsen og består af en 3-cifret kommunekode efterfulgt af et løbenummer på op til 6 cifre.
Nej, indberetningen sker via ejendomsnummeret.
Du modtager et årsbrev fra NOVASOL i januar hvert år, hvor du kan se, hvad der er indberettet. Den skattepligtige indtægt opgøres ved leje, forbrug og rengøring.
Det samlede beløb for bundfradraget for det indberettede år fremgår af det årsbrev, du modtager i januar måned. Det er ligeledes tilgængeligt på www.skat.dk.
Ja, bundfradraget fratrækkes, hvorefter 40%-fradraget da trækkes fra restbeløbet.
Du skal angive din skattepligtige indtægt i rubrik 37 på din årsopgørelse.
Hvis du ejer sommerhuset sammen med andre, fordeler Skattestyrelsen lejeindtægten og bundfradraget mellem jer efter ejerforhold.
NOVASOL indberetter den samlede skattepligtige indtægt for hele året på ejendomsnummeret og ikke på henholdsvis sælger og køber. Vi indberetter ikke på CPR-numre.
I tilfælde af, at der er udlejning både før og efter ejerskiftedagen, danner NOVASOL et årsbrev
til henholdsvis sælger og køber. I deres respektive årsbreve er det skattepligtige beløb angivet
for den periode, som de hver især har ejet boligen.
Sælger og køber skal selv påføre det beløb af deres andel, som er til beskatning på årsopgørelsen.
i rubrik 37.
Både sælger og køber har det fulde bundfradrag i det år, hvor ejerskiftet finder sted.
Du skal angive nettobeløbet. Du skal altså fratrække bundfradraget og 40%-fradraget af restbeløbet.
Du kan læse mere om skattereglerne for udlejning på www.skat.dk under punktet Du udlejer dit sommerhus.