Det skal du vide om udlejning af sommerhus og skat

Det kan være ganske fordelagtigt for dig og familien at leje jeres sommerhus ud i de perioder, hvor I ikke selv benytter det. På den måde er jeres lille perle i sikre hænder, flere glade feriegæster for glæde af det, mens I vil opleve, hvordan I får mere luft i økonomien og måske endda bruge dele af omsætningen på at rejse ud og opleve verden.

Der er dog nogle regler for beskatningen for udleje af sommerhus, som du må kende til. Det er nemlig sådan, at du skal betale skat af dele af din lejeindtægt, når du udlejer et sommerhus i Danmark eller en feriebolig i udlandet. Oftest sker det ved fast bundfradrag, mens du dog også kan vælge selv at indberette skat med et regnskabsmæssigt fradrag.

Læs med herunder, hvor vi gennemgår alt, du behøver at vide.

Fradrag ved udlejning af sommerhus

Du er berettiget til et særligt bundfradrag, når du lejer dit sommerhus ud gennem os. Det betyder, at du - i 2024 - først er forpligtet til at betale skat af din lejeindtægt efter 46.100 kr.

Foruden bundfradraget gælder også et skattefradrag på 40%, som bevirker, du reelt kun betaler skat af 60 % af din årlige lejeindtægt - efter de 46.100 kr. vel at mærke.

Hvis du selv vælger at stå for udlejningen af dit sommerhus, så er bundfradraget for privat udlejning kun på 12.200 kr.

Lad os skitsere med et regneeksempel

Eksemplet her illustrerer din beskatning af lejeindtægt ved sommerhusudlejning efter 40 % - reglen ved en årlig lejeindtægt på 70.000 kroner.

20220704 Various Tax Image Update HO 560x390-01 (3)

Fradrag ved udlejning af sommerhus i udlandet

Fordi indberetningspligten ligger hos os i NOVASOL, gør de samme regler for det faste bundfradrag sig også gældende, hvis du ønsker at udleje et sommerhus i udlandet. Igen har du ret til et bundfradrag i 2024 på 46.100 kr. samt et skattefrit fradrag på 40%, således at du kun betaler skat på 60% af din efterfølgende indtægt på udleje uden for landets grænser. 

Du skal betale ejendomsværdiskat af dit sommerhus i udlandet her i Danmark, men du bliver derimod ikke beskattet i det land, hvor ferieboligen ligger.

Værd at vide om regnskabsmæssigt fradrag

Du kan også vælge at betale skat af din indtjening på udleje med et regnskabsmæssigt fradrag. Her betaler du skat af indtægten fraregnet dine udgifter i forbindelse med udleje, hvorfor du altså foretager en regnskabsmæssig opgørelse. Det betyder, at du anfører den beregnede indtægt i rubrik 37 på årsopgørelsen. 

Denne metode kræver en del mere arbejde, og du er selv ansvarlig for at indberette dit skattepligtige indtægt til Skattestyrelsen. Samtidig skal du huske på, at du ikke kan skifte til metoden med bundfradraget på 46.100 kr. og fradraget på 40%, når først du har valgt denne tilgang.

Derfor skal du udleje dit sommerhus gennem et bureau

Vi giver dig 2 gode grunde lige her

Vi sikrer dig, at alle beregninger er som de skal være og indberetter din skattepligtige indtægt til Skattestyrelsen.

Du vil modtage et årsbrev fra os hvert år i januar måned, hvoraf dit resultatet for sidste års udlejning fremgår. Det eneste du skal gøre er at angive indtægten i rubrik 37, der omhandler udleje af bolig, på din årsopgørelse.

Vi sikrer dig det fordelagtige bundfradrag i på 46.100 kr.

Samt et yderligere skattefrit fradrag på 40% per sommerhus i 2023 i Danmark eller feriebolig i udlandet. Det giver dig mulighed for en stor skattefri lejeindtægt i de perioder, hvor du ikke selv bruger sommerhuset.

Viktor fortæller om at udleje med NOVASOL

Viktor Thorup

De har kræfterne til at markedsføre et hus, på en måde jeg slet ikke havde turde drømme om.

Viktor Thorup, sommerhusejer og dobbelt OL-deltager

Spørgsmål? Find svaret her