Guide til Berlin - det kendte og ukendte

”Jeg ved ikke, hvad jeg synes om Berlin”, sagde… ingen nogensinde. Fælles for alle besøgende, hvad enten de elsker eller hader Berlin er, at de forlader byen overbevist om, at den er noget for sig.
Danskerne har særdeleshed har set sig lune på den tyske metropol til deres storbyferie, og det forstår vi godt, for her er noget for enhver smag. Ung som gammel, hip som kulturel, gammeldags som moderne.

Udover de seværdigheder, man selvfølgelig skal se, når man vælger at tage på ferie i denne millionby, tager vi også et kig på de mindre kendte dele af den skønne storby. Alt er samlet i denne guide til Berlin. Bruger I denne guide til jeres ophold i Berlin, kommer I rundt til nogle af byens bedste attraktioner samt lækre spisesteder. Så er I sikret en uforglemmelig oplevelse, uden stress og jag. 

Guide til Berlin

Hvad skal man se i Berlin?

Vil I starte dagen i hyggelige omgivelser med scones, varm kakao eller god kaffe, så tag til forretningen Winterfeldt (Goltzstraße 23, 10781 Berlin – U Nollendorfplatz). Den forreste del, af denne mindre kendte forretning, sælger alt det chokolade hjertet begærer, mens der bagerst i forretningen er placeret en lille café. Da langt fra alle kender til stedet, er I næsten altid garanteret siddepladser.

Efter at have tanket op, kan I tage metroen et stop videre til Wittenbergplatz, hvor Kaufhaus des Westens eller “KaDeWe” befinder sig. Det er ikke kun Berlins men kontinentets største stormagasin og er i sandhed et overdådigt sted. Butikken, der første gang åbnede sine døre i 1907, byder dagligt, på sit 60.000 m2 store salgsareal, velkommen til mellem 40.000 og 50.000 kunder.

Glem ikke at besøge Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche efterfølgende. Kirken er en af landets mest særprægede kirker og nok Berlins mest berømte vartegn. Den ligger lidt længere nede af det berømte Kurfürstendamm. Man kan også tage undergrunden videre mod Potsdamer Platz og aflægge Mall of Berlin et visit, hvis man er i humør til at shoppe – eller Sony Center på anden side af vejen, hvis man er glad for teknologi.

Ophold Berlin

En gåtur i magtens korridor

Tag en gåtur fra Berlin Hauptbahnhof mod Brandenburger Tor. Brandenburger Tor skal man jo se, og på vej derhen kommer man forbi Bundeskanzleramt, den tyske kanslers officielle residens der er 10 gange så stor som Det Hvide Hus i USA. Man kommer så forbi Rigsdagsbygningen og ender til sidst mellem den amerikanske og franske ambassade på den såkaldte Pariser Platz. På den anden side af den amerikanske ambassade er Mindesmærket for Europas myrdede jøder, der består af 2.711 betonpiller i varierende højde, fordelt over 19.000 m2.

Berlin – Tysklands gastronomiske hovedstad

Tysklands go-to street food er döner. Döneren blev opfundet i Berlin og byen har monopol på landets lækreste dönere. Det nok mest berømte dönersted i byen er ”Mustafa’s Gemüse Kebap” (Mehringdamm 32, 10961 Berlin - U Mehringdamm). Döneren fås både med kød eller i vegetarisk udgave, og når de lokale er villige til at stå i kø ved man, at det er ventetiden værd.
En anden famøs street food er currywurst. Pølsen i karryketchup har så mange fans i Tyskland, at der er dedikeret et helt museum, "Deutsches Curry Wurst Museum" (Schülzenstraße 70, 10117 Berlin) til spisen!

Hop derfra tilbage på U6 linjen mellem Alt-Tegel og Alt-Mariendorf. Den tager jer til Kochstraße/Checkpoint Charlie, her ser man grænsen mellem de daværende amerikanske og russiske sektorer i Berlin. Blot 100 meter derfra ligger Deutsches Currywurst Museum.

Berlins gastronomiske scene bærer i den grad præg af byens internationale atmosfære, tag fx restauranten Hummus & Friends (Oranienburger Straße 27, 10117 Berlin). Den israelske restaurant serverer retter bygget op omkring den efterhånden meget værdsatte kikærtemos, hummus. Den vovede sjæl kan endda få serveret en chokoladehummus til dessert.

Guide Berlin

Tid til fordybelse i Berlin 

Er I på udkig efter noget lidt mere dybsindigt, så tag en spadsertur videre mod ”Jüdisches Museum”, det jødiske museum der dokumenterer næsten 2.000 års jødisk historie i Tyskland (Lindenstraße 9-14, 10969 Berlin).

Efterfølgende kunne man gå til Friedrichstraße, hvor vi varmt kan anbefale restauranten Peter Pane (Friedrichstraße 101, 10117 Berlin). De laver både burgere og cocktails, og er virkelig gode til begge. Tæt på restauranten ligger Deutsches Historisches Museum (Unter den Linden 2, 10117 Berlin). Hvis kun der er tid til ét museum under jeres ophold, er det her I skal tage hen. Der findes næppe et andet sted i Berlin, der tilbyder et bedre indblik i den tyske historie.

Hygge i Berlin - god mad og loppefund 

Rund gerne eftermiddagen af med en cappuccino hos Zimt & Zucker (Schiffbauerdamm 12, 10117 Berlin). Cafeen har sin inspiration det tidlige 20. århundredes cafémiljø i Wien.

Lokale bryggerier har i de seneste år vundet indpas i Berlin, til stor begejstring for både lokale og besøgende. Er man i humør til schnitzel og øl, byder bydelen Kreuzberg på Brauhaus Südstern (Hasenheide 69, 10967 Berlin). Ved Potsdamer Platz ligger Lindenbräu (Bellevuestraße 3-5, 10785 Berlin), og få meter derfra ved Mariott hotellet ligger baren Catwalk, hvis I er i humør til fine cocktails. Baren er indrettet med diverse kunstværker og designermøbler, der alt sammen kan købes – hvis man altså har pengene til det.

Takket være Berlins geografiske beliggenhed, er det oplagt med en dagsudflugt som led i storbyferien. Så er der ekstra tid at gøre godt med, så tag en S-Bahn fra Berlins hovedbanegård til Potsdam. Turen tager en halv time. Byen er hovedstad i delstaten Brandenburg, og med sine talrige søer og skove er det skønne landskab i sig selv turen værd. I vil snildt kunne få flere timer til at gå ved Babelsbergslottet og dets tilhørende park.

Loppemarked, street food og  efterkrigshistorie

Befinder man sig i Berlin om søndagen, skal man tage til Mauerpark. Hvor Berlinermuren før stod er nu et kæmpe loppemarked med street food, god musik og stemning hver søndag.

Guide Berlin julemarked

Hvornår skal man tage til Berlin?

Vejret i Berlin er bedst i maj-september og denne årstid er derfor også den bedste tid at besøge byen på, hvis man ønsker det fulde udbytte af  Berlins utallige caféer og parker.


Den tyske juleånd er ikke til at spøge med. Det er trods alt i Tyskland, at man i middelalderen startede de nu verdensberømte julemarkeder – og dem har Berlin en hel del af, hvilket gør byen til det ideelle rejsemål i juleferien. På trods af den bidende vinterkulde er her masser af varme at hente. Med et glas Glühwein i den ene hånd og et lækkert stykke bagværk (som Lebkuchen) i den anden, kan I få mange dage til at gå med at beundre de forskellige julemarkeder og deres flotte julekrybber, lys og hyggelige træboder. Tre anbefalelsesværdige julemarkeder er ved Charlottenburgslottet (Spandauer Damm 10, 14059 Berlin), ved Gedächtniskirche (Breitscheidplatz 1, 10789 Berlin) og ved Gendarmenmarkt (Gendarmenmarkt 1, 10117 Berlin).

Information om transport i Berlin

Med et areal på 891,85 km2 og en støt voksende befolkning på over 3,5 mio. er Berlin en stor by. Her kommer man ikke udenom den offentlige transport. Det kan være en god idé allerede på forhånd at have styr på, hvordan man kommer rundt i byen. Kører man indenfor byens grænser, rækker en billet til takstzonerne AB. Billetterne gælder til S-tog og metro samt sporvogne og busser, så man kommer hurtigt frem og tilbage under sit ophold i Berlin. Man kan vælge at købe en endagsbillet. Den gælder indtil kl. 03 og koster 7€. Berlin WelcomeCard er designet til miniferier og giver fri kørsel i Berlin AB i alt fra 48 timer til 6 dage. Priser fra 19,90€.

Få flere informationer om billetpriser og om WelcomeCard

BVG er trafikselskabet i Berlin. De har udviklet en app, hvor man udover at købe billetter, nemt kan se, hvordan man kommer fra A til B.

Transport i Berlin

Husk kontanter når turen går mod Berlin 

Kontant er stadig en gængs betalingsmetode i Tyskland, og da langt fra alle steder tager imod Visa og Mastercard, er det nødvendigt at have kontanter med. Hav gerne små sedler på jer, da eksempelvis billetautomater typisk ikke tillader store sedler. Det kan også være nødvendigt at have kontanter med til restauranter, barer og mindre butikker, da mange af disse ikke har kortterminal.
Vil I undgå at fumle med penge, når I køber billetter til den offentlige transport, kan det anbefales på forhånd at købe billetterne (se afsnit om transport).

Uanset hvornår I vælger at rejse til Berlin, vil lysten til oplevelser kunne mættes året rundt. Vi er sikre på, at I efter at have besøgt disse seværdigheder, vil tage hjem fra jeres ophold i Tyskland med mindet om et uforglemmeligt ophold i Berlin.