Attraktioner i Norge

Overvejer I at leje en feriebolig i Norge? Så tag et kig her og bliv inspireret af alt hvad I kan komme til at opleve i fantastiske Norge. Når feriehuset skal lejes, så bør I overveje at benytte jer af NOVASOLs sommerhusudlejning - vores udvalg af sommerhuse er stort og varieret, og vi har over 40 års erfaring.

17.maj - Norges største folkefest!

Den 17. maj er Norges nationaldag, hvor man fejrer Den norske Grundlov som blev underskrevet d. 17.maj 1814. Dagen er en stor festdag for hele familien, men måske allermest for børnene. Man pynter sig med sløjfer og bånd i farverne rød, hvid og blå (flagets farver) og dem der har en, klæder sig i deres lokale folkedragt (bunad). Dagen bliver fejret i det ganske land, fra den største by til den mindste landsby eller bygd. Festklædte mennesker og musikkorps i flotte uniformer og blinkende instrumenter, erobrer gaderne i hele landet. Der råbes hurra indtil man bliver både varm og sulten og det er tid til en is- og pølsepause. Om eftermiddagen tilbydes ofte gratis biograffilm for børnene og der arrangeres lege og konkurrencer som bl.a. sækkeløb. Mange benytter dagen til at tage familien med på restaurant, eller invitere familie og venner til fest. Den 17. maj er dagen hvor store og små mødes og nyder hinandens selskab og foråret.

Besøger I Norge d. 17. maj, er I altid hjertelig velkomne til at deltage i fejringen af dagen.

Ferie i Norge

Naturfænomener og attraktioner i Norge 

Fjorde

De norske fjorde og det omliggende landskab, er verdenskendt for sin skønhed. Kombinationen af stejle, grønne fjelde med kraftfulde vandfald og næsten bundløse fjorde, er helt unikt. Et sådan landskab kan ikke beskrives med ord, det skal simpelthen opleves. Selv om der findes fjorde i stort set hele Norge, er det Vestlandet, også kaldet Fjordnorge, som er mest kendt for sine fjorde. Her finder vi kendte fjorde som Hardangerfjorden, Sognefjorden, Nærøyfjorden og Geirangerfjorden, de to sidstnævnte står begge på UNESCOs Verdensarvliste for kultur- og naturarv.

Fjordene, som skærer sig ind i landskabet, er som regel dannet af tidligere isbræer, og indeholder, efter som de munder ud i havet, saltvand. Betegnelsen fjord kan for nogen være forvirrende. Tyrifjorden er for eksempel en sø og ikke en fjord, som navnet antyder, så her må man skelne mellem egenavne og selve betegnelsen på vandvejen.

Gletschere

I Norge findes nogle af Europas største gletschere. Gletscherne er flere tusinde år gamle og forandrer og bevæger sig stadig. En gletschervandring er en helt speciel oplevelse som absolut kan anbefales. Men pas på; gletschere kan være lunefulde, og da de er i stadig forandring, skal man altid have en stedkendt og kyndig gletscherfører med sig hvis man vil op og gå på isen.

De største gletschere ligger hovedsageligt i fjeldet i Sør-Norge (Sydnorge). Norges største gletscher, ligger dog nord for Bergen og Sognefjorden, nemlig Jostedalsbreen. Gletschermuseet i Fjærland, ved den sydlige del af gletscheren, arrangerer gletscherture af forskellig sværdhedsgrad. Ønsker du ikke at gå på selve gletscheren, men gerne se isen, så er Briksdalen, nordvest for Jostedalsbreen, et sted hvor I enkelt og nemt kan gå til fods helt hen til gletscherkanten.

Folgefonna er Norges andenstørste gletscher og ligger sydøst for Bergen, mellem den smukke Hardangerfjord og den mindre kendte Sørfjorden. Her findes et lille sommerskicenter, hvor man fra begyndelsen af juni til starten af september kan stå på ski. Skibus fra Jondalen og mulighed for at leje ski ved centret.

Naturskønne Norge

Midnatssol, mørketid og nordlys

Nord-Norge har tre helt særlige naturfænomener: midnatssol, mørketid og nordlys. Alle tre fænomener er knyttet til den geografiske beliggenhed. Midnatssol og mørketid kan kun observeres på steder nord for Polarcirklen (66,5 grader nord, dvs. fra Saltfjellet og nordover). Man taler om midnatssol når minimum den øverste del af solen er over horisonten 24 timer i døgnet.

Mørketiden referer til den periode hvor solen ikke kan ses over horisonten hele dagen. I hvilken periode du kan se midnatssol eller opleve mørketid, afhænger af hvor langt nordpå I er. Jo længere mod nord, des længere er perioden for midnatssol og mørketid.

Nordlys er vel nok det mest spektakulære af disse tre fænomener. Det flammende lys over nattehimlen er en symfoni i farver som i tusindvis af år har tryllebundet både folk og fæ. Nordlyset ses hyppigst i Lofoten, i nærheden af Tromsø og i Finnmark. De seneste år er det blevet populært blandt nordlys-entusiaster at tage færgen Hurtigruten for at kunne observere nordlyset langs kysten.

Midnatssol

Sted: Nordlige breddegrad, Solen over horisonten for første gang, Hele solen-sidste gang, Sol over horisonten sidste gang

  • Bodø:67,3, 30/5, 3/6, 8/7, 12/7
  • Svolvær:68,2, 25/5, 28/5, 14/7, 17/7
  • Andenes:69,3, 19/5, 22/5, 20/7, 23/7
  • Tromsø:69,7, 17/5, 20/5, 22/7, 25/7
  • Nordkapp:71,2, 11/5, 13/5, 29/7, 31/7
  • Longyearbyen:78,0, 19/4, 20/4, 21/8, 23/8
Attraktioner i Norge

Nordlyset – Aurora Borealis

Nordlys, også kendt som polarlys eller aurora borealis, er et unikt naturfænomen som har optaget og fascineret mennesker helt tilbage til oldtiden. Både Aristoteles, Plinius den Ældre og profeten Ezekiel, beskriver himmelfænomener som henleder tankerne på nordlys.

Frem til forrige århundrede, var Nordlyset forbundet med mystik og overtro, og blev ofte betragtet som et varsel om krig og ulykker. I dag ved vi at nordlys er et lys som sendes ud i den øvre atmosfære, særlig i polarområdene, og som skyldes energi-rige, elektrisk ladede partikler som kommer ind i atmosfæren. Gul-grøn er den mest fremtrædende farve i nordlyset, men farven kan også være grøn, rødlig eller rødviolet. Nordlyset kan også være i mange forskellige former, dog oftest buer som viser sig som et jævnt bælte tværs over himlen i øst-vestlig retning; bånd som har en mere uregelmæssig form og stråler, kan opstå isoleret eller i større ansamlinger, kaldes draperi. Noget af det mest fascinerende ved et aktivt nordlys, er de stadige skift af form, position og fremtræden.

Forekomsten af nordlys er ikke jævnt fordelt over jordoverfladen, men forekommer hyppigst i ovale zoner omkring de magnetiske poler. Om natten ligger ovalen over kysten af Nord-Norge, mens den om dagen forflytter sig mod nord til Svalbard. Også nordlysets former forandrer sig i løbet af dagen; fra de rolige buer om eftermiddagen, for derefter tidligt på aftenen at gå over i nordlys-udbrud med aktive former, bånd og draperier om natten. Senere på natten og om morgenen skifter det igen karakter og går over i diffuse former.

I arktisk krydser Nordlys ovalen Sibir, Alaska, den nordlige del af Canada, Grønland, Island og kysten af Nord-Norge. Nordlyset ses bedst i oktober, februar og marts, fra klokken 22 til klokken 24. Fænomenet kan også opleves på den sydlige halvkugle og hedder her sydlys, eller aurora australis.

Oplev nordlyset på jeres ferie til Norge