Kultur og historie i Montenegro

Montenegro er et land med en spændende historie influeret af mange folkevandringer. Idag har landet en spændende kulturarv, som er præget af mange traditioner og stilarter. Lej et feriehus i Montenegro og glæd jer til en skøn ferie præget af fantastisk historie og kultur!

Historien bag det moderne Montenegro

Montenegro ligger lige i skillepunktet mellem øst og vest. Ortodokse og katolske påvirkninger af begge kulturer er klart synlige her. For mere end 180.000 år siden, blev området befolket. De første spor af forhistoriske mennesker, er fundet i hulen Crvena Stijena (Red Rock). I slutningen af 2. Århundrede f.Kr. var Montenegro en del af det romerske imperium. Efter opdelingen i et vestlig og et østlig imperium, befandt Montenegro sig i det østlige imperium, som senere blev kaldt Byzanz. Hen imod slutningen af det 6. og i begyndelsen af det 7. århundrede bosatte slaviske stammer sig i området af nutidens Montenegro.

I middelalderen skabte montenegrinerne ikke kun et uafhængigt kongerige, men efterlod også en rig kulturarv med monumenter fra alle de store stilperioder (pre-romansk, romansk, gotisk, renæssance ...), men også sin egen arkitektur. I løbet af denne tid opstod litterære, historiske og kirkelige værker. Hen imod slutningen af det 15. Århundrede startede de første slaviske trykkerier i Montenegro deres drift. Katolske og ortodokse klostre og kirker blev bygget. Harmonien mellem trosretninger vidner, i kirker, med to altre - ét for ortodokse og ét for katolikker.

Middelalderen i Montenegro endte med tab af uafhængighed og begyndelsen af osmanniske styre. Islamismen har sat sit præg på arkitektur og i en lang række kulturelle aktiviteter. den etablerede sig ved siden af den ortodokse og katolske kristendom. Montenegro blev derigennem, efter afslutningen af det osmanniske styre, i begyndelsen af det 18. Århundrede til et af de mest interessante områder på Balkan og etablerede en uafhængig stat.

Den prestigefyldte familie Petroviæ Njegoš herskede i to århundreder over Montenegro. Herskerne fra familien Petroviæ Njegoš tog kontakt til alle de store verdensmagter - først med Rusland (1711) efterfulgt af Østrig (1715), og ved udgangen af det 18. Århundred Frankrig.

Den officielle internationale anerkendelse af Montenegros blev modtaget på kongressen i Berlin i 1878. Fyrstendømmet optog derefter diplomatiske forbindelser med mange europæiske lande og USA. Prins Nikola Petroviæ Njegoš, var i 1860 i spidsen for staten, og erklærede sig til konge i 1910.

Kongeriget Montenegros deltog ved side af Entente magterne i 2. verdenskrig. I sidste ende mistede landet sin uafhængighedstilstand og blev en del af Kongeriget af serbere, kroater og slovenere (Jugoslavien), som opstod i 1918. Først i 2006 fik Montenegro sin uafhængighed tilbage igennem en folkeafstemning.

Lej feriehus i Montenegro

Montenegros kulturarv

I arkitektur, interiør design, møbler, nationaldragter, smykker og pyntegenstande kan man se en arv af de forskellige kulturer, der har levet sammen i århundreder i området Montenegro.

Den omfattende kulturarv i Montenegro består af mange monumenter fra forskellige epoker, som f.eks klostre, kirker, moskeer, mausoleer og arkæologiske fund. Dertil hører mange traditionelle festivaler med de smukkeste nationaldragter og folkedanse som feks Oro kan ses i karnevaler og open-air teater. Den rige litterære og kunst kulturarv og værdifulde etnografiske samlinger bliver opbevaret i talrige museer, biblioteker og gallerier.

En vigtig del af traditionen er den episke poesi, der fortæller om historien bag Montenegros kamp for frihed og uafhængighed. Det leveres traditionelt mundtligt af guslar (violinist / fortælleren) til publikum og ledsages af musik af gusle (violin).

Det mest berømte episke poesidigt er Gorski Vijenac (bjerg krans) af Petar II Petrovic Njegos.

Den første bog-Oktoih (den første stemme) blev trykt i 1494 i trykkeriet Đurđe Crnojevic.

Den største forfatter i Montenegro er Greve Petar II Petrovic-Njegoš. Han æres den dag i dag med et mausoleum på Mount Lovćen.

Kultur i Montenegro