Lys! Kamera! ... København!

There’s no place like home” – det kan Judy Garland have ret i, og netop derfor kan det være tiltrækkende at holde den næste ferie hjemme i Danmark.

Er du film- og tv-serieentusiast, der ikke lige har råd til at flyve hele vejen til Los Angeles for at besøge de store filmstudier? Jamen så skal ferien da bare holdes her hjemme i Danmark; hovedstaden København har nemlig gennem de sidste mange år være kulisse for en række både nationale og internationale filmværker og tv-serier – det gælder alt fra de elskede Olsen banden-film til Borgen i nyere tid. Så hvis du holder ferien i Danmark, kan du oplagt besøge København og tage et lille stykke filmhistorie med dig hjem igen.

Ferie i København

Ej altså, Egon!

En af de mest ikoniske filmserier i dansk filmhistorie er selvfølgelig filmene om den kriminelle Egon Olsen og hans venner Kjeld og Benny. Ved at gå en tur gennem indre by vil man hurtigt komme forbi steder, hvor flere ikoniske scener fra filmene udfolder sig. Gå for eksempel ned til vandet og hen til Knippelsbro – det er nemlig her, at Børge sejler gennem havnen med en flagstang monteret til sin robåd, for at få åbnet broen, så Egon har tid til at stjæle en kuffert med diamanter i ”Olsen Bandens sidste bedrifter”.

Især Rådhuspladsen, og mere specifikt Rådhustårnet spiller også en stor rolle i ”Olsen Banden går i krig”, da Egon bliver bundet fast til en af viserne på uret og Kjeld og Benny må klatre ud og redde ham – det er klart en af de morsomste scener i hele filmserien.

Olsen Banden-filmene udspiller sig næsten altid i København, og viser gang på gang en folkelig side af byen. Olsen Banden-filmene har underholdt generationer på generationer af danskere, og i 2018 fejres filmseriens 50 års fødselsdag med en særudstilling på Nordisk Films studie i Valby, hvor man kan besøge kulisserne fra filmene - blandt andet Yvonnes hyggelige dagligstue.

Olsen Bandens eventyr i København

Gå i sporene af Nordic Noir

I den modsatte ende af skalaen, finder man genren Nordic Noir, der skildrer København som alt andet end folkelig. I de seneste år har tv-serier som Forbrydelsen, Broen og Borgen mødt stor national og faktisk også international succes – vidste du, at blandt andet Hillary Clinton har udpeget Borgen, som værende en af hendes yndlingsserier? Disse serier bruger storbyen som værende et dunkelt og faretruende sted. Med Nordic Noir-tours kan du komme på en guidet tur rundt i byen, der tager dig forbi alle de mange steder, hvor de vigtige scener udspiller sig – du kan vælge mellem tre ture: Borgen-turen, Forbrydelsen- og Broen-turen, og Broen-turen til Malmø. Disse guidede ture vil uden tvivl falde i god jord blandt fans af serierne, men har du ikke råd til sådanne ture, skal du ikke snydes for nogen vilde oplevelser. Fans af Borgen kan eventuelt tage op i Christiansborg Slotstårn ganske gratis.

Er du, ligesom så mange andre, blevet fanget af Nordic Noir-genren, så er det oplagt med et besøg til København.

Nordic Noir

København – Hollywoods darling

Også internationale filmselskaber har fået øjnene op for København og dens charme. Den prisvindende film The Danish Girl blev optaget i København, hvor byen ofte afspejler hovedkarakterernes udvikling og indre tumult. Gå i filmens fodspor, forbi den imponerende Marmorkirke, farverige Nyhavn, Nyboders orange huse, Børsens spir og Kongens Nytorv. Filmen var nomineret til hele fire Academy Awards, der som bekendt er Hollywoods kronjuvel, og den svenske skuespillerinde Alicia Vikander, vandt da også den fornemme pris for hendes rolle.

Streamingtjenesten Netflix bestilte også deres første danske tv-serie, der fik premiere d. 4. maj i 2018. Her bliver København forvandlet til et postapokalyptisk skrækscenarie, og der er lige pludselig langt til det idylliske Wonderful Copenhagen, som vi er så vant til – Tivoli er i smadder, der vokser grene ud af busserne og Burger King’en på Vesterbrogade er blevet endevendt. Her dræber mennesker hinanden i håb om at overleve og måske få en bid mad, inden de igen må søge ly for den dræbende regn. Prøv selv at forestil dig, hvor anderledes og dyster København kan være, når du bevæger dig gennem byen – det kan godt blive en svær opgave, så hyggelig som byen faktisk er!

Internationale filmoptagelser i København

Som du kan se er København en alsidig filmby, der kan være alt fra hyggelig og folkelig til stor og farlig. Det bevidner om, at man ikke behøver at punge ud til dyre flybilletter og besøg til Warner Brothers studios for at få en skide god filmoplevelse, Egon!