I sensommeren og om efteråret bugner naturen af lækre råvarer, lige til at plukke eller samle op. Vores dejlige land er et veritabelt spisekammer – især om efteråret. Tag familien med på tur og få en vidunderlig dag, i den friske efterårsluft, mens I plukker vilde bær, samler svampe og andre efterårs lækkerier. Mange steder i Danmark arrangerer lokale naturvejledere udflugter, hvor I kan få masser af gode tips og tricks om naturens råvarer, og hvordan I kan bruge dem.

Vi har samlet en lille oversigt over de efterårs lækkerier, I kan finde i naturen og giver et par forslag til arrangementer med fokus på naturens spisekammer. Bor I ikke i nærheden af det arrangement, I gerne vil deltage i? Så lad et sommerhus i Danmark danne rammen om en sensommer - eller efterårsferie, hvor naturens råvarer kan tilberedes i ro og mag, hjemme i sommerhuset. Nederst på siden finder I et par godeopskrifter på efterårs-lækkerier  – god fornøjelse.

Nyd naturens efterårs lækkerier

Svampetur på egen hånd

Inden I samler løs af svampe, er det en god ide at besøge Naturstyrelsens hjemmeside og få nogle tips – medmindre I allerede er svampe eksperter. Her kan I se hvilke svampe der kan spises, samt hvor og hvornår I kan gå på svampejagt. I kan også smutte på biblioteket og låne en svampebog, som I kan tage med i skoven. 

Hvad kan I plukke om efteråret?

Udover masser af svampe, kan I også finde lækre, søde brombær og de fantastiske havtorn, der netop nu hitter på gourmetrestauranterne. Det er også om efteråret I kan plukke hasselnødder, slåen, hyldebær og vilde æbler. Alt sammen skønne, naturlige råvarer som I kan tilberede de lækreste retter af.

Efterårs lækkerier bær

Arrangementer og events for alle 

Vil I gerne have gode råd omkring hvad der kan samles i naturen, hvor og hvordan I kan bruges de forskellige lækkerier, så tag med på en eller flere af de mange arrangementer, som finder sted i efteråret. 

Smag på Aarhus året rundt

Der findes et hav af gratis arrangementer i Aarhus og omegn, hvor I kan udforske og smage på naturens råvarer . I kan se kalenderen med diverse arrangementer her: Smag på Aarhus

Lej sommerhus tæt på Aarhus 

Svampe og urteture på Mors

Tag på svampe og urtetur på Mors i efterårsferien. Pris 60,- for voksne. Børn under 12 er gratis.

Mødested: P-pladsen v/Store Bøgedal, Legind, 7900 Nykøbing Mors lørdag 13.10 kl. 10:00

Lej sommerhus nær Mors i uge 42 

Tangsafari ved Grenå

Der arrangeres løbene Tangsafari af Nordisk Tang ved Grenå. I kan bestille plads på tlf. 71 99 05 70. Turen tager mellem 3 og 5 timer, og I får tang med hjem og tilbereder også en lille tangret. Pris pr. person 275,-.

Lej sommerhus i og nær Grenå 

Østersafari i Vadehavet og på Mors

I oktober, november og december kan I tage med på Østerssafari i Vadehavet og på Mors. Turene arrangeres henholdsvis af Vadehavscentret tlf. 75 44 61 61 og VisitMors tlf. 97 72 04 88.

Lej sommerhus tæt på Vadehavet 

Lej sommerhus i nærheden af Mors 

Østerssafari i efteråret

Opskrifter på efterårs lækkerier som I selv kan lave 

Når I har samlet efterårets svampe og bær, så skal de naturligvis også bruges. Her finder I tre opskrifter på lækre efterårs lækkerier, som I nemt kan lave derhjemme eller i sommerhuset. 

Lav lækre slåen-oliven

Slåen-oliven smager salt-sødt og er gode til ost, salater eller som en snack.

Det skal I bruge:

  • 500 g slåen
  • Groft salt
  • 4 dl eddike
  • 2 dl sukker
  • 2 dl vand

Sådan gør I: 

  • Skyl bærrene og dæk dem med salt i en bøtte. Saltningen gør frugtkødet blødt og fast. Lad dem stå koldt i to måneder, gerne i køleskabet for at undgå bakterier.
  • Bærrene skylles fri for salt og puttes i et glas med et tætsluttende låg.
  • Kog 2 dele eddike, 1 del sukker og 1 del vand til en lage, lad lagen køle ned og hæld den over bærrene i glasset.
  • I kan spise af jeres slåen-oliven efter et par måneder, men de bliver bedre efter 9 måneders lagring, hvor stenens smag sætter sig i frugtkødet og giver bærrene en marcipanagtig smag af amarena-kirsebær.

Lav jeres egen Havtorn-syltetøj

Det skal I bruge:

  • 900 gram skyllede og rensede havtorn.
  • 500 gram syltesukker med pektin.

Sådan gør I:

  • Blend havtornen.
  • Tilsæt syltesukkeret.
  • Lad det koge i 10 minutter.
  • Kom marmeladen på skoldede glas og opbevar det i køleskabet.

Stuvede katareller på brød - mums 

Det skal I bruge:

  • 400 g kantareller 
  • 20 g smør 
  • ½ dl æblecider eller sherry 
  • 1 dl piskefløde 
  • Havsalt og friskkværnet peber 
  • 1 skalotteløg 
  • Fintrevet skal og saft af ½ usprøjtet citron
  • 8 skiver hvedebrød 
  • 1 spsk. olivenolie

Sådan gør I:

Rens kantarellerne med en pensel. Del kantarellerne i mindre stykkker og smelt smørret på panden. Tilsæt kantarellerne, og sauter dem på mellemvarme i 3-5 min. Tilsæt æblecider og piskefløde, og lad væsken koge ind i kantarellerne, til det begynder at tykne. Smag til med salt og friskkværnet peber. Hak skalotteløget helt fint, og vend det ned i kantarellerne til sidst. Smag til med fintrevet citronskal og citronsaft. Smør brødskiverne med olivenolie, og grill dem på en grill, en grillpande eller i ovnen. Kom de stuvede kantareller på de sprøde, grillede brød, og server dem varme.  

Efterårs lækkerier